FAQ aardgas

Is rijden op aardgas praktisch?

Uw motor presteert even goed en heeft hetzelfde vermogen als bij de varianten op een klassieke brandstof. Ook de autonomie blijft hetzelfde met een radius tot 500km en zelfs 1000 km bij hybridemotoren. Ook het netwerk van aardgastankstations wordt voortdurend uitgebreid. Bovendien verliest u geen opslagruimte, want de tank wordt onderaan de wagen geplaatst.

Is rijden op aardgas veilig?

De aardgastank is solide en volledig afgesloten. Autoconstructeurs passen bij de fabricatie van voertuigen op aardgas de meest strikte veiligheidsnormen toe. Tal van innovatieve technologieën maken van de aardgastank één van de stevigste onderdelen bij een botsing. Ook het explosiegevaar is minimaal. Aardgas ontvlamt enkel wanneer er tussen 5% en 15% van in de omgevingslucht zit. Aardgas is lichter dan lucht, het ontsnapt en verdunt dus heel snel in de omgevingslucht en er is bovendien een hittebron nodig van meer dan 650°C om het te laten ontbranden.

Is rijden op aardgas milieuvriendelijk?

Rijden op aardgas levert amper uitstoot van fijnstof en een pak minder uitstoot van CO2 dan benzine en diesel. Bovendien is het motorgeluid tot 50% stiller.

Is rijden op aardgas voordelig?

Aardgas is de enige fossiele brandstof die nog in overvloed aanwezig is. De toevoer is ook niet afhankelijk van politiek instabiele landen en regio’s.

Is rijden op aardgas anders dan LPG?

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas (ook soms Liquid Propane Gas genoemd).

LPG is een nevenproduct van de distillatie uit petroleum en ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie. LPG-damp is explosief wanneer ze in een bepaalde verhouding met lucht gemengd wordt.

Is rijden op aardgas anders bij vrachtwagens?

Vrachtwagens op aardgas rijden op LNG (Liquid Natural Gas) Deze vorm van vloeibaar aardgas is nog interessanter voor langeafstandstransport. Een LNG-tank bevat 3 keer meer energie dan een CNG-tank. Daardoor kunnen grote hoeveelheden energie in speciale tanken gestockeerd worden die LNG op lage temperatuur bewaren.

In Europa voorzien steeds meer landen LNG-bevoorradingsstations. Het eerste LNG-station voor vrachtwagens zal binnenkort in België zijn deuren openen. Het zal mogelijk zijn om zich overal in Europa met LNG te bevoorraden. Deze oplossing kan ook worden gekoppeld aan het maritiem transport, want een bevoorradingspunt in een haven kan zowel vrachtwagens als schepen bevoorraden.

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km