Voordelige auto's voor uw gemeente

Als gemeente, lokaal bestuur of overheidsorganisatie wordt u al enkele jaren geconfronteerd met budgetten die onder druk staan. En het wagenpark van een lokale overheid is een belangrijke begrotingspost. Bovendien zijn steeds meer inwoners er mee begaan dat ‘het geld van de burgers’ duurzaam wordt geïnvesteerd. Een gemeentelijk wagenpark dat op aardgas rijdt, is zowel gunstig voor uw begroting als voor de publieke opinie.

Aardgas, de winstenergie voor uw bestuur:
  • goed voor de begroting
  • duurzame maatregel met het oog op de toekomst
  • hoog rijcomfort voor het gemeentepersoneel
  • gevarieerd aanbod van personenwagens tot vrachtwagens
  • veilige technologie
  • biogas uit afvalrecyclage

Aardgas is 30% goedkoper dan diesel. U kan uw externe uitgaven nog meer beperken door de gemeentelijke stortplaatsen en zuiveringsstations te gebruiken om zelf biogas te produceren. Bovendien kent gas.be in 2014 een premie van 2.000 euro toe voor de aankoop van 1 CNG-voertuig per gemeenten.

Uw wagenpark op aardgas stoot 27% minder CO2 uit dan benzinewagens. Zo zet u uw gemeente alvast actief op weg om, in het kader van de nationale en Europese doelstellingen, de CO2-uitstoot tegen 2020 met 20% te verminderen. De stillere motoren verminderen bovendien de geluidspollutie.

Bij de gekende autoconstructeurs kan u nieuwe personenwagens, bestelwagens, stadsbussen of vrachtwagens aanschaffen die op aardgas rijden. U heeft ook de mogelijkheid om in uw huidige voertuigen een tank op aardgas laten installeren – zonder hierbij aan laadruimte in te boeten. Uw gemeentepersoneel zal bovendien erg tevreden zijn met de comfortabele rijervaring.

De Vlaamse overheid wil rijden op CNG aanmoedigen door enkele fiscale voordelen te bieden zowel voor de belasting op inverkeerstelling als voor de jaarlijkse verkeersbelasting.

  • De jaarlijkse verkeersbelasting wordt zowel berekend op het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (pk) of in kilowatt (kW), als op de CO2-uitstoot van het voertuig. De lage CO2-uitstoot van aardgas levert dus jaarlijkse een flinke korting op.
  • De belasting op inverkeerstelling (BIV) is de eenmalige belasting verschuldigd bij de inverkeerstelling van het voertuig - ook voor tweedehandsvoertuigen. De Vlaamse overheid biedt een fiscale korting voor de inschrijving van wagens op aardgas.

Overzichtstabel

Via volgende link vindt u een overzichtstabel met al de verschillende tarieven van de verkeersbelasting in het Vlaamse Gewest:

http://financien.belgium.be/nl/Publicaties/vervoer/doc_folder_tarieven_van_de_verkeersbelasting.jsp
Meer achterliggende info over de berekeningswijze van de BIV vindt u hier:
http://belastingen.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?fid=129

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km