24/04/2014

Autosalon: meer dan
600 voertuigen op aardgas besteld

De premie van 2.000 euro die ter gelegenheid van het Autosalon door de KVBG werd toegekend in combinatie met de commerciële acties van de constructeurs was een groot succes. Meer dan 600 personen- en bedrijfsvoertuigen op aardgas werden besteld bij de verschillende deelnemende merken. Een geloofwaardig en makkelijk te implementeren alternatief is nu beschikbaar in een milieucontext die wordt gekenmerkt door smogalarm en de strijd tegen het broeikaseffect.

Volgens een zo goed als definitieve balans van de constructeurs werden tussen 15 december 2013 en 28 februari 2014 meer dan 600 voertuigen op aardgas besteld. Een bijzonder significante balans als we kijken naar de 190 voertuigen op aardgas die werden ingeschreven in België in heel 2013. Door deze actie zijn de aardgastransport- en distributienetbeheerders die lid zijn van het KVBG erin geslaagd om aardgas te positioneren als een geloofwaardig alternatief voor traditionele brandstoffen. De bijzondere inspanning van de constructeurs die zich hebben aangesloten bij de actie heeft het mogelijk gemaakt het positieve effect van de actie te versterken.

Steeds meer particulieren, bedrijven en lokale besturen kiezen voor aardgas als brandstof, wat bewijst dat het niet zomaar een utopisch alternatief is, maar een bestaande oplossing die onmiddellijk kan worden aangewend en die tal van voordelen biedt: een tankprijs die minstens 30% lager is dan die van diesel of benzine, een rijcomfort en een autonomie die vergelijkbaar zijn met die bij andere motoren, een veilige en bewezen technologie, modellen verkrijgbaar in alle segmenten van de mobiliteitsmarkt (personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen voor openbaar vervoer, touringcars), voorziening via het net van ondergrondse gasleidingen of via ecologische vrachtwagens, moderne en milieuvriendelijke tankstations, een beperkte uitstoot van broeikasgassen, tot 60% minder NOx-uitstoot en vrijwel geen uitstoot van fijn stof.

De compatibiliteit van de voertuigen op aardgas met 100% hernieuwbaar biogas of met synthetisch gas opent ook nieuwe mogelijkheden voor een drastische vermindering van de CO2 -uitstoot.

In een actualiteit die wordt gekenmerkt door herhaaldelijke smogalarm, zowel in België als in het buitenland, is de beschikbaarheid van een milieuvriendelijke brandstof en milieuvriendelijke voertuigen goed nieuws voor de politieke besluitvormers aan de vooravond van de verkiezingen, maar ook voor de Belgische economie: een goedkopere brandstof is een factor die kan helpen om het concurrentievermogen van de ondernemingen te versterken en kan leiden tot banencreatie. Door de invoering van een autofiscaliteit die particulieren, bedrijven en lokale besturen aanspoort tot de aankoop van voertuigen op aardgas aan te moedigen en door de inspanningen tot uitbreiding van het netwerk van tankstations voor aardgas te ondersteunen, zullen de nieuwe federale en gewestelijke regeringen een duidelijk signaal geven aan de economische wereld en de invoering van een brandstof in volle expansie bij onze Nederlandse en Duitse buren versnellen.

Voor een onderneming of een lokaal bestuur worden de meerkosten van de investering in voertuigen op aardgas snel gecompenseerd door de lagere prijs van de brandstof aan de pomp. In samengedrukte vorm (CNG - Compressed Natural Gas) wordt aardgas vooral gebruikt voor vloten auto’s en bestelwagens. In vloeibare vorm (LNG – Liquefied Natural Gas) kan het vrachtwagens bestemd voor internationaal vervoer van brandstof voorzien dankzij een autonomie van meer dan 1.000 km. De eerste twee stations die vloeibaar aardgas voor vrachtwagens leveren, zullen in 2014 in gebruik worden genomen in Kallo en Veurne, om het wegtransport een nieuw rendabel en milieuvriendelijk alternatief aan te bieden.

In het jaar 2013 hebben we in dit opzicht een opmerkelijke uitbreiding gekend van het netwerk tankstations die aardgas leveren: 17 leverpunten zijn vandaag toegankelijk voor het grote publiek en er zullen er dit jaar minstens evenveel bij komen, waarvan een aantal in het Waals Gewest. De stijgende verkoop van voertuigen op aardgas zet nu al een toenemend aantal uitbaters van tankstations ertoe aan om in aardgasleverpunten te investeren.


Het NGV-platform werd in 2011 gelanceerd door de belangrijkste NGV-stakeholders die in België actief zijn: aardgasleveranciers en distributienetbeheerders, gasmaatschappijen, exploitanten van tankstations en federaties van de automobielsector, en wordt beheerd door de KVBG, de Belgische aardgasfederatie die de aardgasleveranciers en distributienetbeheerders verenigt. Het NGV-platform, dat in de loop van 2014 NGVA.be zal worden, ijvert voor de uitbreiding van aardgas als brandstof (zowel LNG als CNG) in België en voor een steeds groter netwerk van leverpunten.

Contactpersonen:

NaamOndernemingTelGSME-mail
Didier HendrickxNGVA.be02 383 02 620473 77 02 75didier.hendrickx@argb.be
Hugo SeghersD'leteren Auto02 756 85 620473 79 52 45hugo.seghers@dieteren.be
Jean-Marie VerheyenIveco02 467 12 570475 84 75 07jeanmarie.verheyen@iveco.com
Gaetano Tortolani Fiat Group Automobiles 02 702 65 570473 91 50 68gaetano.tortolani@fiat.com
Michel RetourOpel03 450 63 630479 98 89 75michel.retour@opel.com
Alexandre Laporte Mercedes-Benz Belgium Luxembourg02 724 13 030475 79 93 76alexandre.laporte@daimler.com

Oudere berichten

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km