19/06/2015

Dankzij Enora heb je in Nijvel een volle tank voor 20 euro

ENORA, een onderneming die werd opgericht voor de ontwikkeling van aardgasstations door Electrabel, G&V Energy Group en IDETA, heeft vandaag, donderdag, in Nijvel haar CNG-tankstation geopend. Het is het eerste aardgastankstation in Waals-Brabant, het tweede dat ENORA dit jaar opent. Het station ligt aan de Chaussée de Mons, vlak bij afrit 19 (Nivelles-Sud) van de E19 en is vlot bereikbaar.

Nijvel is een voorloper inzake mobiliteit op aardgas. Haar vloot telt al 13 aardgasvoertuigen en de stad wil die nog verder aanvullen.

De opening van het nieuwe tankstation geeft vorm aan de ambitie van ENORA dat in België en Luxemburg een hoofdrol wil spelen op het vlak van aardgasmobiliteit. Tegen 2018 wil het 25 tot 30 aardgastankstations uitbaten. ENORA heeft nog 5 projecten op stapel staan. Een eerste station opent nog deze zomer in Zellik, een tweede in november in Ollignies (Lessen, bij de E429). Voor Moeskroen, Jemappes en Mont-sur-Marchienne werden de vergunningen aangevraagd.

Als verantwoordelijke economische speler van Picardisch Wallonië heeft IDETA de toename van groene energiebronnen centraal geplaatst in zijn prioriteiten om de energietransitie van dit grondgebied te bevorderen en de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. ELSA, dochteronderneming van IDETA en actief in de productie van groene energie, ondersteunt de ontwikkeling van een park van tankstations voor aardgas door ENORA dat in lijn ligt met het « Territoriaal Project Picardisch Wallonië 2025 » waarvan een van de doelstellingen erin bestaat om van Picardisch Wallonië een uitmuntende regio op milieuvlak te maken.

In Europa zijn gemotoriseerde verplaatsingen goed voor 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Maar auto’s op aardgas - en elektrische voertuigen - stoten minder fijnstof uit en zijn stiller. De ontwikkeling van het aardgastankstationpark in België is een conditio sine qua non voor de toekomstige ontwikkeling van dit milieuvriendelijke vervoermiddel. De samenwerking in ENORA zal daartoe bijdragen.

Ter informatie: met een volle tank van 20 kg aardgas kan men ongeveer 400 km afleggen tegen een kostprijs van ongeveer 20 euro, hetzij 0,05 €/km.


ENORA / IDETA
Anne-Marie GOEMAERE
Tel.: +32 479 81 72 39
goemaere@ideta.be
www.ideta.be - www.elsa-energy.be

Oudere berichten

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km