13/10/2015

Mobiliteit op aardgas in Brussel dankzij Electrabel

Het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling IDETA, Electrabel ENGIE Groep en G&V Energy Group hebben vanmiddag in Zellik een nieuwe tankstation met gecomprimeerd aardgas (CNG) in de buurt van Brussel ingehuldigd. Dit tankstation ligt vlakbij de E40 en de E19 (Brusselsesteenweg 379, 1731 Zellik) en is bestemd voor zowel het grote publiek als ondernemingen. Zowel personenvoertuigen als vrachtwagens kunnen hier komen tanken..

Om hun activiteiten te kunnen ontwikkelen, hebben de verschillende partners samen het bedrijf ENORA opgericht, waarvan de maatschappelijke zetel zich in Doornik bevindt. Het doel van het partnership is het ontwikkelen, bouwen en uitbaten van tankstations in België en in Luxemburg. Het heeft de ambitie om er een belangrijke speler te worden op het gebied van mobiliteit op aardgas door een netwerk op te richten van 25 tot 30 stations tegen 2018. Het bedrijf is al een pionier in Wallonië met haar tankstation in Doornik en Nijvel. Andere projecten zijn eveneens in ontwikkeling. In november 2015 zal er eveneens in Ollignies (Lessen) een station geopend worden in de buurt van de E429. Er werden ook vergunningsaanvragen ingediend voor CNG-tankstations in Moeskroen, Jemappes en Mont-sur-Marchienne. Nog andere locaties liggen ter studie.

Ter herinnering, in Europa zijn gemotoriseerde verplaatsingen goed voor 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Voertuigen op aardgas en elektrische voertuigen stoten echter minder fijnstof uit en zijn stiller. De ontwikkeling van een park van CNG-tankstations in België en vooral in Wallonië is een noodzakelijke voorwaarde voor de toekomstige ontwikkeling van dit milieuvriendelijke vervoermiddel. Het partnerschap ENORA wil concreet aan die transitie bijdragen.

Als verantwoordelijke economische speler van Picardisch Wallonië heeft IDETA de toename van groene energiebronnen centraal geplaatst in zijn prioriteiten om de energietransitie van dit grondgebied te bevorderen en de CO2-uitstoot aanzien- lijk te verminderen. ELSA, dochteronderneming van IDETA en actief in de productie van groene energie, ondersteunt de ontwikkeling van een park van tankstations voor aardgas door ENORA dat in lijn ligt met het “Territoriaal Project Picardisch Wallonië 2025" waarvan een van de doelstellingen erin bestaat om van Picardisch Wallonië een uitmuntende regio op milieuvlak te maken. Actief in elke schakel van de CNG-keten heeft IDETA voertuigen op aardgas opgenomen in zijn wagenpark, dat bovendien elektrische auto's telt. Op termijn is het agentschap van plan om zijn hele wagenpark om te vormen en te kiezen voor een park van milieuvriendelijke voertuigen.

De deelname van Electrabel in ENORA ligt volledig in lijn met haar wil om haar aanwezigheid in de groene mobiliteit te versterken. Momenteel baat Electrabel al vijf CNG-stations uit en belevert ze een tiental andere stations in België. In haar groene mobiliteitsaanbod biedt Electrabel ook “CarPlug”-laadoplossingen aan voor het intelligent opladen van elektrische voertuigen.

Als Belgische onderneming die actief is in de sector van de distributie van olieproducten, beheert de oliemaatschappij G&V Energy Group 170 tankstations onder de merken G&V en Esso, en bezit ze twee brandstofdepots (in Kuurne en Roeselare). G&V Energy Group zet zich in voor het bevorderen van groene technologieën en is actief betrokken bij de ontwikkeling en uitbreiding van een park van tankstations voor aardgas. G&V biedt zijn eigen multimerkentankkaart aan, de "CAPS-card", die het mogelijk maakt te tanken in het netwerk van meer dan 600 tankstations in België en Luxemburg dat de groep heeft opgericht in samenwerking met partners.

Opmerking: met een volle tank van 20 kg aardgas kunt u ongeveer 400 km afleggen tegen een kostprijs van ongeveer 20 euro, dat wil zeggen € 0,05/km.

v.l.n.r. CEO van Electrabel Philippe Van Troeye, CEO van G&V Xavier Dewulf, Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.


Perscontact

Horré Carmen
Tel.: +32 (0)56 73 63 81
carmen.horre@g-v.be

Oudere berichten

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km