22/12/2015

Autosalon 2016: tot 1.000 euro premie bij aankoop van een aardgasvoertuig.

Ter gelegenheid van het Autosalon zal een premie tot 1.000 euro toegekend worden door de KVBG, de aardgasfederatie, bij aankoop van een aardgasvoertuig door een onderneming of particulier. In combinatie met de commerciële acties van de constructeurs biedt dit een unieke kans om over te schakelen op een milieuvriendelijkere manier van transport. Een geloofwaardig en makkelijk te implementeren alternatief is nu beschikbaar in een milieucontext die meer en meer wordt gekenmerkt door smogalarm en de strijd tegen het broeikaseffect. In het kader van een gelijkaardige actie werden in 2014 en 2015 werden meer dan 1.000 voertuigen besteld, door bedrijven en particulieren.

Om een nieuwe impuls te geven aan de CNG markt, komt de KVBG met een nieuwe actie ter gelegenheid van het Autosalon 2016 in de Heizelpaleizen te Brussel: in januari en februari 2016 wordt een premie van 1000€ toegekend bij aankoop van een CNG voertuig particulier en van 500 € voor een bedrijf. Ook de constructeurs scharen zich mee achter dit initiatief en bieden bijkomende acties op CNG voertuigen in hun gamma.

Dankzij de actie die in 2014 en 2015 gevoerd werd, zijn de leden van de KVBG erin geslaagd om aardgas te positioneren als een geloofwaardig alternatief voor de traditionele brandstoffen. De inspanningen geleverd door de deelnemende constructeurs hebben dit positieve effect verder helpen versterken. Intussen rijden meer dan 2.600 CNG- voertuigen op de Belgische wegen waarvan meer dan 2.000 in Vlaanderen.

Steeds meer particulieren, bedrijven en lokale besturen kiezen voor aardgas als brandstof, wat bewijst dat het niet zomaar een utopisch alternatief is, maar een bestaande oplossing die onmiddellijk kan worden aangewend en die tal van voordelen biedt: een tankprijs die op de laatste 4 jaren tot 30% lager is dan die van diesel of benzine, een rijcomfort en een autonomie die vergelijkbaar zijn met die bij andere motoren, een veilige en bewezen technologie, modellen verkrijgbaar in alle segmenten van de mobiliteitsmarkt (personenauto’s, bestelwagens, vrachtwagens, bussen voor openbaar vervoer, touringcars), voorziening via het net van ondergrondse gasleidingen of via ecologische vrachtwagens, moderne en milieuvriendelijke tankstations, een beperkte uitstoot van broeikasgassen, tot 70% minder NOx-uitstoot en vrijwel geen uitstoot van fijn stof.

De compatibiliteit van de voertuigen op aardgas met 100% hernieuwbaar biogas of met synthetisch gas opent ook nieuwe mogelijkheden voor een drastische vermindering van de CO2 -uitstoot.

In een actualiteit die wordt gekenmerkt door herhaaldelijke smogalarm, zowel in België als in het buitenland, is de beschikbaarheid van een milieuvriendelijke brandstof en milieuvriendelijke voertuigen goed nieuws voor de politieke besluitvormers, maar ook voor de Belgische economie: een goedkopere brandstof is een factor die kan helpen om het concurrentievermogen van de ondernemingen te versterken en kan leiden tot banencreatie. Door de invoering van een autofiscaliteit aan te moedigen die particulieren, bedrijven en lokale besturen aanspoort tot de aankoop van voertuigen op aardgas en door de inspanningen tot uitbreiding van het netwerk van tankstations voor aardgas te ondersteunen, zullen de nieuwe federale en gewestelijke regeringen een duidelijk signaal geven aan de economische wereld en de invoering van een brandstof in volle expansie bij onze Nederlandse en Duitse buren versnellen.

Voor een onderneming of een lokaal bestuur worden de meerkosten van de investering in voertuigen op aardgas snel gecompenseerd door de vrijstelling van BIV en jaarlijkse rijtaks en een lagere prijs van de brandstof aan de pomp. In samengedrukte vorm (CNG - Compressed Natural Gas) wordt aardgas vooral gebruikt voor vloten auto’s en bestelwagens. In vloeibare vorm (LNG – Liquefied Natural Gas) kan het vrachtwagens bestemd voor internationaal vervoer van brandstof voorzien dankzij een autonomie van meer dan 1.000 km. De eerste twee stations die vloeibaar aardgas voor vrachtwagens leveren, werden in 2014 in gebruik genomen in Kallo en Veurne, wat het wegtransport een nieuw rendabel en milieuvriendelijk alternatief aanbiedt.

42 leverpunten zijn vandaag toegankelijk in België voor het grote publiek en er zullen er in 2016 meer dan 40 bij komen. De stijgende verkoop van voertuigen op aardgas zet nu al een toenemend aantal uitbaters van tankstations ertoe aan om in aardgasleverpunten te investeren.

Link naar het formulier voor premieaanvraag

Didier Hendrickx | NGVA.be
Tel.: 02 383 02 62
didier.hendrickx@argb.be

Oudere berichten

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km