20/05/2014

Eerste LNG en L-CNG station geopend te Kallo

Op de site van ADPO in Kallo op is woensdag onder grote belangstelling het eerste LNG en L-CNG tankstation in België geopend. Zodoende is de Antwerpse regio aangesloten op de Europese ‘Blue Corridors’.

In Kallo is pas het eerste LNG en L-CNG station in België geopend, in het kader van het Europese project LNG Blue Corridors. Het doel van dit project is de realisatie van corridors waarop LNG trucks Europa kunnen doorkruisen, van Noord naar Zuid en van Oost naar West.

LNG is vloeibaar aardgas, en is momenteel de enige rendabele alternatieve aandrijving voor zware trucks. Deze brandstof wordt aangevoerd vanuit de Fluxys LNG terminal in Zeebrugge, aan een temperatuur van -160°C. Door de lage temperatuur blijft het gas vloeibaar en compact, en kan een truck hiermee tot 1200km ver rijden tussen 2 tankbeurten.

De CO2 uitstoot is 15% lager dan diesel, maar vooral de impact op de luchtkwaliteit is fors beter. De milieuschade (luchtkwaliteit en geluid) ligt 90% lager. Dit komt doordat er praktisch geen roet en stikstofoxides (NOx) uitgestoten worden, maar ook omdat deze trucks veel stiller zijn. Dit is vooral van belang in verstedelijkte omgeving, gekenmerkt door geluidsoverlast en smog.

Voor ondernemers die investeren in deze trucks is er ook een prettig financieel kantje. De kosten voor de brandstof zijn 25% lager. Bovendien zou het prijsverschil tussen LNG en diesel in de toekomst nog groter kunnen worden, doordat er veel grotere reserves zijn van gas dan van olie.

Het station van LNG Drive heeft een verticale opslagtank van 70.000 liter LNG, en biedt op deze site ook L- CNG aan. L-CNG is CNG dat geproduceerd wordt vanuit de LNG opslagtank. De CNG pomp heeft een klassieke NGV1 aansluiting (voor personenwagens en bestelwagens) èn een grote NGV2 aansluiting voor vrachtwagens of bussen.

LNG en CNG kunnen 24/7 getankt worden, en betaling is mogelijk via betaalterminal die de klassieke Maestro kaarten aanvaardt, maar ook de kaarten van DKV, UTA, DCB en Romac Fuels.

De firma ADPO uit Kallo is alvast de eerste klant van het station en heeft 10 trucks aangekocht. Maar ook andere transportbedrijven, zoals Mattheeuws uit Veurne en Vos Logistics uit Nederland hebben reeds trucks in omloop gebracht.

Info: LNG Drive, Philippe Desrumaux, Tel. +32 494 89 69 96,
philippe.desrumaux@drivesystems.be

Oudere berichten

Bereken uw besparing bij rijden op aardgas

l/100km